Analisis Tingkat Kecacatan Komponen End Wall Menggunakan Metode QCC dan FMEA di PT INKA (Persero)

Authors

  • Nurah Nufaisah Fakultas Teknik, Program Studi Teknik Industri, Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Enny Aryanny Fakultas Teknik, Program Studi Teknik Industri, Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur

DOI:

https://doi.org/10.28926/briliant.v10i2.1899

Keywords:

End Wall, FMEA, Kecacatan, Kereta, QCC

Abstract

PT INKA (Persero) is the first integrated train manufacturing company in Southeast Asia. One of the train products currently being worked on is a 612-car passenger train. However, in the production process defects are often found. The end wall component produces the highest defects with a defect percentage of 10.8%. This research uses the Quality Control Circle method and Failure Mode and Effect Analysis at PT INKA (Persero) to determine the level of defects and provide suggestions for improvement. The results of the research show that the percentage level of end wall defects is end wall flatness exceeding tolerance (38%), wavy end walls (33%), and end wall scratches (29%). Recommendations for improvement given are based on the five highest RPN values, namely supervision and pressure of the welder during briefings to regulate and maintain the stability of the amperage and voltmeter according to the WPS used, making a routine schedule to monitor the performance of the welder and the welding process, providing manual procedures or guidelines that are easy to understand. and accessed by the welder, the use of auxiliary tools such as jigs (fasteners) and fixtures (holding devices), and providing sufficient rest time and making the system appreciated or recognized for good performance.

References

Abdurrahman, M., Rizqi, A. W., dan Jufriyanto, M. (2023). Pengendalian Kualitas Kayu Kering pada Mesin Kiln Dryer untuk Mengurangi Produk Cacat dengan Metode Seven Tools dan Failure Mode Effect Analysis. Jurnal Serambi Engineering, VIII(4), 7065–7077.

Abidin, A. A., Wahyudin, W., Fitriani, R., dan Astuti, F. (2022). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Roti dengan Metode Seven Tools di UMKM Anni Bakery and Cake. Performa: Media Ilmiah Teknik Industri, 21(1), 52. https://doi.org/10.20961/performa.21.1.53700

Adawiyah, R., dan Donoriyanto, D. S. (2022). Analisis Kecacatan Produk Beras Kemasan 25 Kg Menggunakan Statistical Quality Control dan Failure Mode and Effect Analysis. Jurnal INTECH Teknik Industri Universitas Serang Raya, 8(2), 109–118. https://doi.org/10.30656/intech.v8i2.4804

Ardana, M. Y., dan Widiasih, W. (2023). PENGENDALIAN KUALITAS ROLL KARUNG DENGAN METODE SPC DAN PDCA PADA PK ROSELLA BARU MOJOKERTO. I Tabaos, 3(3), 190–200.

Ariani, D. W. (2023). Manajemen Kualitas Pendekatan Sisi Kualitatif. Ghalia Indonesia.

Bakti, C. S., dan Kartika, H. (2020). Analisa Pengendalian Kualitas Produk Ice Cream dengan Metode Six Sigma. Journal of Industrial Engineering & Management Research (JIEMAR), 1(1), 63–69.

Budianto, A. G. (2021). Analisis Penyebab Ketidaksesuaian Produksi Flute Pada Ruang Handatsuke Dengan Pendekatan Fishbone Diagram, Piramida Kualitas dan FMEA. Jurnal JIEOM, 4(1), 17–23.

Erlian, Y., dan Soeriawibawa, D. (2020). Analisa Penerapan Metode Quality Control Circle (QCC) Pada Kain Seragaman Di PT. SIPATEX. PROSIDING FRIMA, 3, 857–864.

Fitriana, R., Sari, D. K., dan Habyba, A. N. (2021). PENGENDALIAN DAN PENJAMINAN MUTU. Wawasan Ilmu.

Hairiyah, N., Musthofa, I., dan Sakhatan, L. (2022). Pengendalian Kualitas Produk Ribbed Smoke Sheet (RSS) Menggunakan Statistical Quality Control (SQC) Di PT. XYZ. Jurnal Argoindustri, 12(1), 21–28. https://doi.org/10.31186/j.agroind.12.1.21-28

Haryanto, E., dan Novialis, I. (2019). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Bos Rotor Pada Proses Mesin Cnc Lathe Dengan Metode Seven Tools. Jurnal Teknik: Universitas Muhammadiyah Tangerang, 8(1), 69–77.

Nurqodzbari, O. H., Hidayat, dan P, Ef. D. (2023). Analisa Pengendalian Kualitas Produk Tepung Pada PT. XYZ Untuk Mengurangi Return Konsumen Menggunakan Metode Quality Control Circle (QCC). JIEOM: Journal of Industrial Engineering and Operation Management, 6(1), 67–74. https://doi.org/10.31602/jieom.v6i1.10360

Perwira, E. A., Suseno, A., dan Fitriani, R. (2021). Pengendalian Mutu Part Accu 12v dan Kaca Anti Peluru Kendaraan Komodo Nexter dengan Metode Quality Control Circle. Jurnal Teknik Industri, 7(1), 54–62.

Prakoso, S., dan Putra, Y. A. (2020). PENGENDALIAN KUALITAS TWISTED CABLE DENGAN METODE SEVEN TOOLS DAN QUALITY CONTROL CIRCLE (QCC) DI PT VOKSEL ELECTRIC Tbk. JUPITER, 1(20), 89–108.

Priambodo, B., Nursanti, E., dan Laksamana, D. I. (2021). Analisa Risiko Lift (Elevator) dengan Metode FMEA. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri, 7(2), 7–12.

Riadi, S., dan Haryadi. (2020). Pengendalian Jumlah Cacat Produk Pada Proses Cutting Dengan Metode Quality Control Circle (QCC) Pada PT.Toyota Boshoku Indonesia (Tbina). Journal Industrial Manufacturing, 5(1), 57–70.

Rohkma, A. N., dan Aryanny, E. (2023). Analisa Tingkat Kecacatan Bata Beton Ringan Dengan Metode Seven Tools dan FMEA di CV. XYZ-Mojokerto. Jurnal Kendali Teknik Dan Sains, 1(3), 39–53. https://doi.org/10.59581/jkts-widyakarya.v1i3

Ryzar, I. A., Afin, A. S., Akyuwen, F., dan Satriadi. (2023). Analisis Penerapan Manajemen Kinerja Model Deming (PDCA Cycle) Studi Kasus Pada Cafe Senda Gurau. ADIJAYA Jurnal Multidisiplin, 01(06), 1226–1234. https://e-journal.naureendigition.com/index.php/mj

Shiyamy, A., Rohmat, S., dan Sopian, A. (2021). Analisis Pengendalian Kualitas Produk dengan Statistical Process Control. KOMITMEN: Jurnal Ilmiah Manajemen, 2(2), 32–45.

Situngkir, D. I., Gultom, G., dan Tambunan, D. (2019). Pengaplikasian FMEA untuk Mendukung Pemilihan Strategi Pemeliharaan pada Paper Machine. Jurnal Teknik Mesin Untirta, 5(2), 39–43. http://jurnal.untirta.ac.id/index.php/jwl

Sumpena. (2021). Pengendalian Kualitas Dengan Metode Quality Control Circle (QCC) 7 Tools Pada Departemen Technical PT.XYZ. JURNAL TEKNIK INDUSTRI, 7(1), 44–51.

Sutarti. (2019). Pengendalian Kualitas untuk Mengurangi Jumlah Cacat Bahan Baku dan Menaikkan Keuntungan Dengan Metode Quality Control Circle (QCC) pada Pembuatan Tas Kulit di Sentra Kerajinan Kulit Magetan. EDUSCOTECH, 1(1), 52–62.

Tambunan, S., Susilawati, A., dan Yohanes. (2020). Application of Quality Control Circle Method in Crusher Knife Reconditioning Products (Case Study in PT. Andritz Pekanbaru). Journal of Ocean, Mechanical and Aerospace, 64(2), 52–58. www.isomase.org.,

Taqwanur, dan Suryawantiningtyas, M. B. (2022). Analisis Kecacatan Produk dengan Menggunakan Quality Control Circle dan Seven QC Tools di PT. ACI. G-Tech: Jurnal Teknologi Terapan, 6(2), 191–200. https://doi.org/10.33379/gtech.v6i2.1589

Zendrato, R. V., Nugroho, M. A., Putri, D., Kuncoro, D., dan Parningotan, S. (2022). Analisis Pengendalian Kualitas Pada Tempe Menggunakan Metode Seven Tools. IMTechno: Journal of Industrial Management and Technology, 3(2), 99–109. http://jurnal.bsi.ac.id/index.php/imtechno

Published

2025-05-26

Issue

Section

Engineering and Technology